Cele mai multe materiale pentru ambalarea alimentelor sunt fabricate din polimeri convenționali, cum ar fi polietilena, polietilen teraflatatul, polipropilena, considerate ideale pentru o ambalare de siguranță și conforme cu regulamentele naționale și internaționale. Datorită unor proprietăți precum maleabilitatea și durabilitatea, polipropilena este un material important pentru ambalarea rigidă, deoarece proprietățile sale pot fi adaptate și controlate cu precizie pentru a indeplini condițiile procesării și a aplicațiilor finale. Tavițele din polipropilenă sunt folosite pentru alimentele proaspete, refrigerate sau înghețate, cum ar fi deserturi, salate sau snacksuri și ca un strat barieră pentru alimentele ambalate în scopul depozitării pe o perioadă mai îndelungată la temperatura ambientală. Deși prezintă avantaje, materialele convenționale pentru ambalaje reprezintă o mare problemă datorită persistenței lor îndelungate în mediu și a faptului că nu sunt biodegradabile.

 

Efortul de a mări timpul de valabilitate și calitatea alimentelor, reducând în același timp cantitatea de deșeuri din ambalaje, a incurajat dezvoltarea de sisteme noi pentru ambalarea activă a alimentelor. Ambalarea activă este un concept inovativ care poate fi definit ca un sistem complex aliment/ambalaj/mediu care lucrează într-un mod coordonat pentru a schimba mediul alimentului ambalat și are ca scop mărirea valabilitatii produsului, îmbunatățirea siguranței și/sau îmbunătățirea proprietăților senzoriale ale alimentelor și bauturilor, mentinând în acelasi timp calitatea alimentului ambalat. Ambalarea activă poate fi realizată prin adaugarea de ingrediente în sistemul de ambalare și/sau utilizând polimeri activi funcționali.